Alle makelaars­kosten op een rijtje

Kosten makelaar

Welke kosten brengt een makelaar in rekening?

De kosten voor jouw makelaar kunnen erg variëren en zijn sterk afhankelijke van de werkzaamheden die een makelaar voor jou verricht. Om voor jou deze kosten inzichtelijk te krijgen, hebben wij een onderverdeling gemaakt tussen vaste en variabele kosten.

De vaste kosten worden ook wel courtagekosten genoemd. Daarnaast zal een makelaar gebruik kunnen maken van de producten / diensten van derden om jouw woning onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers.

De courtagekosten

Dit is een vooraf afgesproken vergoeding voor de vaste werkzaamheden die de makelaar verricht om jouw huis te verkopen. Deze kosten zijn vaak een percentage van de waarde van de aan- of verkoop van de woning. Lees meer over courtagekosten.

Indien je gebruik maakt van de diensten van een makelaar adviseren wij vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten en betalingsafspraken.

De variabele kosten van jouw makelaar

Naast de courtagekosten zijn er verschillende mogelijkheden aan variabele kosten. Onderstaand een overzicht van kosten die door een makelaar gerekend kunnen worden:

  • Advertentiekosten (o.a. krantenadvertenties of online - Funda)
  • Huur professionele fotograaf
  • Huur woningstylist
  • Kosten interactieve media (o.a. 3D-plattegrond, video, 360 graden foto's, etc.)

Advertentiekosten makelaar

De advertentiekosten zijn de kosten die een makelaar maakt voor de ontwikkeling en het plaatsen van een advertentie. Hierbij valt te denken aan het plaatsen van een advertentie in een lokale / regionale krant, maar het plaatsen van een banner in een, aan de doelgroep gerelateerde, website is ook een advertentiemogelijkheid waar makelaars kosten voor in rekening kunnen brengen.

Vaak maken makelaars prijsafspraken met lokale / regionale kranten. Aangezien een makelaar regelmatig advertenties plaatst, biedt een uitgever de makelaar vaak lagere prijzen voor het plaatsen van een advertentie. Deze lagere prijs wordt vaak doorgerekend naar de verkoper. Dit kan dus voordelen opleveren.

Kosten makelaar professionele fotograaf

Vaak is de fotograaf verantwoordelijk voor de foto's van uw woning. Ben je hier niet tevreden mee, of stel je hogere eisen aan de fotografie van jouw woning, dan kan een makelaar vaak een professionele fotograaf voor jou inhuren om professionele foto’s te maken.

Kosten makelaar woningstylist

Ben je niet tevreden over de styling van jouw woning of verwacht je dat hierdoor de woning minder snel verkocht wordt? Een woningstylist kan dan een oplossing zijn. Door via een makelaar of zelf een woningstylist in te huren, maak je jouw woning aantrekkelijker voor de verkoop. Een stylist wordt vaak gecombineerd met een professionele fotograaf.

Indien je gebruik maakt van één van de optionele diensten van jouw makelaar, of een andere dienstverlener, zorg er dan voor dat je hier vooraf duidelijke afspraken over maakt. Vaak is het aan te raden vooraf zelf ook eens te informeren over deze kosten via een andere adviseur.

De voordelen van Wonex.nl

Bij Wonex.nl betaal je weinig makelaarskosten. Daarnaast hebben wij een landelijk denkend netwerk van onder andere fotografen, taxateurs, stylisten en tekstschrijvers. Aangezien wij regelmatig deze diensten verrichten voor onze klanten zijn wij in staat om deze diensten voor een aantrekkelijke prijs aan te bieden.

Meer weten? Meld je aan en bekijk de mogelijkheden in onze webshop.

Waarom Wonex.nl?

  • Snelle publicatie op Funda en Wonex.nl
  • V-bord, raamposter en sticker
  • Advies woningwaarde door taxateur
  • Begeleiding bij onderhandeling
  • Uitstekende klantenservice

Funda cijfer

8,7
Alle referenties

Meer informatie

Gratis proefaccount

Kijk vrijblijvend rond in 'Mijn Wonex'

Popup