Zelf je tuin aanleggen

Deel dit bericht op social media

Het ontwerp is voor de meeste nog wel te doen, maar de keuze in beplanting wordt lastig.

Het inschakelen van een hovenier of tuinarchitect kan erg kostbaar zijn. Om die reden kiezen veel mensen ervoor om zelf de tuin aan te leggen. Met wat zoekwerk op internet, wat inspiratie via Pinterest en het bezoeken van wat voorbeeldtuinen kom je zelf al een heel eind. Het ontwerp is voor de meeste nog wel te doen, maar de keuze in beplanting wordt lastig. Want welke plant groeit nu het beste langs het schuurtje? Welke siergrassen zijn mooi bij elkaar? Of welke bodembedekkers groeien goed in de schaduw? Het zijn veel voorkomende vragen bij het kiezen van de juiste beplanting. Hieronder volgen enkele tips.

 

Praktische zaken in de tuin

Voor een plant is de standplaats het allerbelangrijkst, dus de plek waar deze komt te staan in de tuin. Dit verdelen we onder in zon, half schaduw en schaduw. Niet ieder gedeelte van de tuin krijgt even veel zon. Verdeel deze plekken in zogenoemde borders en bekijk per border naar de standplaats. De grondsoort is in de meeste gevallen vaak van ondergeschikt belang. Staat de plant op de juiste plek? Dan zal die daar goed groeien! Echter is het zo dat de plant ook aan moeten aansluiten bij jouw praktische wensen. Een plant die voor het raam wordt gezet en 3 meter hoog wordt is niet zo heel handig. Kijk dus eerst naar de standplaats en dan hoe hoog de plant mag worden.

 

Wat vind je mooi

Weet je het aantal uren zon en hoe hoog de planten mogen worden? Ga dan kijken naar wat je mooi vind. Doordat je al een selectie hebt gemaakt voor standplaats en hoogte zijn de keuzemogelijkheden in beplanting alweer wat kleiner geworden. Dit maakt het makkelijker om tot een selectie planten te komen en voorkomt dat je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet.

Zoek vervolgens planten die je mooi vind. Probeer hierbij een combinatie te maken van groenblijvende planten en niet groenblijvende planten. Dit zorgt ervoor dat er altijd wel kleur in de tuin te vinden is. Let daarbij ook op de bloeiperiode van de planten. Probeer een verdeling te maken in bloeiperiode. Zo kun je sturen dat er in ieder jaargetijde wel wat te beleven is in de tuin.

Reacties

Gratis proefaccount

Kijk vrijblijvend rond in 'Mijn Wonex'

Popup