Wat komt er kijken bij vijveraanleg?

Deel dit bericht op social media

Het is een enorme klus om een vijver aan te leggen.

Het is een enorme klus om een vijver aan te leggen. Uw hele tuin ondergaat al snel een hele renovatie bij het aanleggen van een vijver. Maakt u vooraf een duidelijke planning met een basis ontwerp van uw gewenste vijver. Tekent u dit ontwerp zichtbaar uit, zodat er geen misverstanden ontstaan. U kunt het beste een plattegrond van uw tuin maken. Deze moet een beplantingsmanier bezitten en een doorsnee van de vijver. U kunt uw vijver het beste in het voorjaar aanleggen. Tijdens de groeiperiode van de lente heeft het ruimte om een biologisch evenwicht te ontwikkelen. Mocht het voorjaar geen optie zijn, dan kunt u het ook in het najaar aanleggen. Het volgende voorjaar kunt u dan met de beplanting beginnen. 

Maakt u een handig lijstje van alle werkzaamheden die er moeten gebeuren zoals: 

  • bomen rooien of planten verzetten
  • een kuil graven met de juiste afmetingen
  • eventueel bestrating verwijderen
  • elektrische bedradingen verplaatsen
  • vijverfolie kopen


De aarde die u uit de kuil graaft voor uw vijver, kunt u mogelijk hergebruiken in uw tuin. Lukt dit niet dan kunt u een container huren of de grond aanbieden aan buren of familie. U graaft uiteindelijk meer grond uit dan het volume van uw vijver. Zoek vooraf uit hoe hoog het grondwater staat, want bij het uitgraven van de kuil mag er geen grondwater inkomen. Meet de afmeting van de kuil goed af en zet er paaltjes neer voor de juiste afmeting. Let voordat u begint goed op de weerberichten. Tijdens zware regenbuien is het niet verstandig een vijver aan te leggen. 

Breng een uitstekende bodembescherming aan in uw vijver. Dit doet u door onder ander op de bodem wit zand van 10 cm te plaatsen. Dit is een bescherming voor de vijverfolie en beschermt het tegen opkomend grondwater. Het grof wit zand verspreid druk van het opkomende grondwater, waardoor de vijverfolie er geen schade van ondervindt. Druk het witte zand aan met een daarvoor bedoelde beschermingsdeken. Deze kunt u tegelijkertijd met het vijverfolie kopen. Hierna brengt u het vijverfolie aan. U kunt het vijverfolie op de rand bijsnijden. U kiest zelf hoe u de vijverrand afwerkt.De rand moet waterpas zijn. De afgesneden folierand graaft u in. Nu kunt u uw vijver vullen met leiding water. Meet met een watermeter voor de volgende keer hoeveel waterinhoud uw vijver heeft. Behandel uw vijverwater direct met GH-extra, dit is een onderhoudsmiddel die de ph-waarde van uw vijver direct verbetert. U kunt nu vijverplanten plaatsen. 

Een vijver moet onderhouden worden en schoon blijven. U kunt hiervoor uitstekende filters aanschaffen. Kijk op de website van Uvar.nl voor zeeffilter mogelijkheden. U kunt daar tegelijkertijd informatie inwinnen over watermeters, afsluiter en nog veel meer. U kunt nu een beplantingsplan maken voor uw aangelegde vijver. Zonder perfecte planten krijgt uw vijver algauw last van troebel water en algen. U kunt het beste kiezen voor zuurstofplanten. Deze houden uw vijver helder. Mogelijk een glanzend fonteinkruid?

Reacties

Gratis proefaccount

Kijk vrijblijvend rond in 'Mijn Wonex'

Popup