Tips om meer uit domotica te halen

Deel dit bericht op social media

Bij domotica gaat het over huis- of gebouwautomatisering.

Maar wat is domotica nog meer? Het is gericht op het zo aangenaam mogelijk maken van je leven, ook wordt het er een stuk eenvoudiger van. Om er een goed beeld van te krijgen, gaan we terug naar de basis. Deze is gericht op het verbinden van voorzieningen in de woning met één beheersysteem. Je kunt er dan verschillende dingen op aansluiten, daarbij kun je denken aan videofonie, inbraakbeveiliging, verwarming, verlichting, brandbeveiliging en bijvoorbeeld je zonwering.  

Voordelen in de praktijk

Het voordeel is dat je op deze manier vanaf iedere locatie alles in je eigen woning zelf aan kunt sturen. Daarnaast zijn er nog meerdere technieken die je er op aan kunt sluiten zodat het wonen voor jou nog eenvoudiger wordt. Er zijn nog meer voordelen te halen als je aan de slag gaat met domotica. Wonen wordt nog leuker en aangenamer omdat je kunt rekenen op meer veiligheid en daarnaast ook op meer comfort. 

Energie besparen

Wat veel mensen nog niet weten, is dat je ook energie kunt besparen dankzij dit systeem. Hoe gaat dat in zijn werk? Er zijn bijvoorbeeld verschillende aspecten die je toe kunt passen, zoals de automatische zonwering, maar ook een alles-uitfunctie of het integreren van een zoneverwarming in je woning. Waarom helpt dit? Omdat je dan niet je hele woning hoeft te verwarmen, maar alleen de ruimte waar je je momenteel bevindt. Een ander voorbeeld om energie te besparen, is bijvoorbeeld bewegingssensoren plaatsen voor verlichting. 

Noodzaak bij domotica

Dubbele bekabeling is een noodzaak wanneer je aan de slag gaat met domotica. Er zijn echter nog meer vereiste voorzieningen die je echt moet controleren. Je hebt om te beginnen traditionele elektriciteitsdraden nodig, voor de voeding van technische toestellen die dan weer werkzaam zijn op 220 volt. Ook heb je nog een extra laagspanningscircuit nodig en die maakt het dan weer mogelijk om informatie naar je centrale gebouwbeheersysteem te sturen. 

Ook is het goed om er nog rekening mee te houden dat er in jouw elektriciteitskast meer ruimte moet komen om de domoticamodules te plaatsen. Wanneer je het stapsgewijs aanpakt, gaat het helemaal goed komen en merk je dagelijks alle voordelen. Dit zal in de toekomst alleen nog maar meer en meer worden, want de techniek staat niet stil en zeker niet op dit gebied! Houd de technologie in de gaten en zorg ervoor dat jouw woning, tuin of bedrijfspand smart wordt!

Reacties

Gratis proefaccount

Kijk vrijblijvend rond in 'Mijn Wonex'

Popup