Meer wooncomfort in de winterperiode

Deel dit bericht op social media

Het is verstandig om te controleren of je huis goed geïsoleerd is.

In de donkere en koude maanden draait iedereen de kachel lekker hoog om het warm te hebben in huis. Zeker bij oude woningen (woningen voor 1980) gebeurt dit erg veel. Dit komt omdat deze woningen niet goed geïsoleerd zijn en daardoor veel kou het huis in trekken. De verwarming wordt hierdoor verder opengedraaid om het lekker warm in huis te hebben. Maar doordat de woning niet goed geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Een aanslag op de portemonnee.

Hoe kan ik dit voorkomen?

Het is verstandig om te controleren of je huis goed geïsoleerd is. Wat er aan isolatie is aangebracht aan de woning moet in een koopovereenkomst worden vermeld. Dat kan dus een goed startpunt zijn om te zien of er isolatie is aangebracht. Belangrijke plekken om isolatie te plaatsen zijn het dak, de muren en de vloer. Gelukkig kunt u in sommige gevallen al zelf gemakkelijk controleren of er isolatie is aangebracht.

Dakisolatie

Dakisolatie kan zowel bij een plat dak als bij een hellend dak worden aangebracht. Bij een plat dak kan er isolatie aan de binnenkant en aan de buitenkant worden aangebracht. Aan de buitenkant moet het isolatiemateriaal zichtbaar zijn op de dakbedekking. Aan de binnenkant kunt een ventilatiekoker- of rooster optillen om te zien of er isolatie aanwezig is.

Ook bij een schuin dak kan isolatie zowel aan de binnenkant als buitenkant bevestigd worden. Aan de buitenkant is dit gemakkelijk te controleren door een dakpan op te tillen. Daaronder moet het isolatiemateriaal bevestigd zijn. Aan de binnenkant kunt u het beste aan de achterkant van de schotten kijken om te zien of er isolatiemateriaal is aangebracht.

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren is vanaf 1976 verplicht in Nederland. Heeft u een ouder huis? Dan kunt u controleren of er opgevulde boorgaten in de muren aanwezig zijn. Is uw woning ouder dan 1920? Dan heeft u geen spouwmuur. U kunt de muren dan isoleren door middel van voorzetwanden.

Vloerisolatie

Vloerisolatie kunt u controleren door de kruipruimte te controleren. In de meeste gevallen is hier al isolatiemateriaal aangebracht. Er mag geen vocht bij het isolatiemateriaal komen. Merkt u dat de kruipruimte vochtig is, dan kunt u het beste een specialist raadplegen om te controleren of de isolatie zijn werk nog goed doet.

Reacties

Gratis proefaccount

Kijk vrijblijvend rond in 'Mijn Wonex'

Popup