Gezondheidsproblemen door schimmel in woning?

Deel dit bericht op social media

Steeds meer huishoudens hebben last van schimmel in de woning.

Steeds meer huishoudens hebben last van schimmel in de woning. Het is te herkennen aan zwarte plekjes op het plafond of op de muren. Dit komt voornamelijk voor in de badkamer. Schimmels komen voor op plekken waar veel vocht in huis aanwezig is. De badkamer is dan een logische plek. Maar ook op plekken zoals de slaapkamer, keuken en een vochtige kelder kunnen er schimmelplekken ontstaan. 

Wat zijn de gevolgen van schimmel?

Het allereerste probleem is natuurlijk het aangezicht. Het is niet prettig om een mooie woning te zien waarop schimmelplekken groeien. Maar niet alleen voor het zicht in het onprettig, er hangt een vervelende geur in huis en het kan ook op den duur ook het meubilair gaan aantasten. Uiteindelijk kan het zelfs gezondheidsproblemen opleveren.

Welke klachten kan schimmel veroorzaken

Schimmel slaat voornamelijk op de luchtwegen en een verzwakt immuunsysteem. Kleine kinderen en astmapatiënten zijn hier extra gevoelig voor. Het kan bijvoorbeeld bij astmapatiënten de symptomen verergeren.

Maar ook personen zonder astma of een soortgelijke aandoening kunnen problemen krijgen. Denk hierbij aan allergische reacties waarbij je geïrriteerde slijmvliezen, rode ogen of prikkelende ogen kan krijgen. Maar er kunnen ook luchtweginfecties of astma problemen ontstaan. Dit is afhankelijk hoe gevoelig iemand reageert op schimmel.

Schimmel voorkomen in de woning

Schimmel kan dus hele vervelende klachten veroorzaken. Daarom een aantal tips die helpen om schimmel buiten de woning te houden.

  • Ventileer de woning
    Ventileer de woning met enige regelmaat goed door. Zet bijvoorbeeld een raam open na het douchen of tijdens het koken zodat vocht makkelijker afgevoerd kan worden.
  • Droog de was zoveel mogelijk buiten
    Het is aan te raden de was zoveel mogelijk buiten te drogen. De vochtige kleding neem je direct mee naar buiten waardoor schimmel geen kans krijgt. Is het niet mogelijk om de was buiten te drogen? Probeer dan in ieder geval om een raam open te zetten.
  • Houdt je huis schoon!
    Het schoonmaken van een huis zorgt ervoor dat schimmel geen kans krijgt omdat ze geen goede ‘voedingsbodem’ hebben. Daarnaast is het schoonmaken van de woning een goed moment om ook na te lopen of er schimmelplekken ontstaan.

Door bovenstaande tips te gebruiken verklein je de kans op schimmelproblemen in huis.

Reacties

Gratis proefaccount

Kijk vrijblijvend rond in 'Mijn Wonex'

Popup