Een aankoopmakelaar inschakelen

Deel dit bericht op social media

De woningmarkt is vaak best ingewikkeld, en in sommige regio's ronduit complex.

De woningmarkt is vaak best ingewikkeld, en in sommige regio's ronduit complex. Mocht je jezelf als koper in spe op de woningmarkt storten dan heb je meestal meer vragen dan antwoorden. Op zo'n moment is een aankoopmakelaar in Breda inschakelen een slim idee, want hij of zij kent de woningmarkt, weet wat er te koop staat voor welke prijs. 

In Amsterdam gaat het niet zonder

In de provincie, en zeker in kleine dorpen, zal onderhands zonder tussenkomst van een makelaar wel kunnen. Je moet dan denken aan een woning waar je al goed bekend mee bent, je kent de huidige bewoners, en je weet dat zij door leeftijd de zorg in moeten. Misschien had je als kind al gezegd, als ik later ga trouwen wil ik in zo'n huis wonen. In zo'n geval is enkel een taxateur om een hypotheek te kunnen krijgen en een notaris die de overdracht kan doen voldoende, maar dit zijn hoge uitzonderingen. Vaak is het echt zoeken naar de juiste woning, en misschien is Amsterdam hierin het moeilijkste? In ieder geval is daar meer vraag dan aanbod, je zit dus met woningnood en een oververhitte woningmarkt, ga er maar vanuit dat in de hoofdstad een woning kopen zonder een aankoopmakelaar inschakelen niet gaat.

Ga een praatje maken

In het intro staat al, meestal meer vragen dan antwoorden. Het kan zijn dat de vorige alinea, over de taxateur en hypotheek, al de nodige vragen met zich meebrengt. Dit is geen schande, maar wel het advies om eens een praatje te maken bij een makelaardij. Je kan dan altijd nog overgaan op een aankoopmakelaar inschakelen, en tijdens zo'n praatje zit je daar dichtbij. De aankoopmakelaar kan adviseren, en weet dat een woning ook gefinancierd moet worden. De aankoopmakelaar kan precies uitleggen dat een hypotheek een voordelige lening van de bank is omdat het pand borg staat voor de schuld. Vandaar dat de bank precies de waarde van het pand wil weten middels een taxatierapport. De bank wil ook je inkomen weten, want je moet de maandlast in de vorm van rente en aflossing wel kunnen betalen. Een woning kopen is dankzij deze constructie veilig, je hoeft niet wakker te liggen over de schuld, want alles is berekend je gaat niet het schip in. In een makelaarskantoor kunnen ze je veel meer vertellen over de mogelijkheden, en als dat gesprek goed gaat, dan kun je daar gelijk een aankoopmakelaar inschakelen. Misschien heb je dan snel de woning die je zoekt?

Reacties

Gratis proefaccount

Kijk vrijblijvend rond in 'Mijn Wonex'

Popup