Deze documenten heb je nodig voor een hypotheek voor DGA

Deel dit bericht op social media

Wil je een hypotheek voor DGA aanvragen? Dan kom je er al snel achter dat een loonstrook niet voldoende is.

Wil je een hypotheek voor DGA aanvragen? Dan kom je er al snel achter dat een loonstrook niet voldoende is. Er zijn namelijk een groot aantal documenten nodig om de aanvraag in te kunnen dienen. Voordat je tot een aanvraag overgaat, is het daarom aan te raden dat je jezelf zo goed mogelijk voorbereid en al deze documenten al klaar hebt liggen. Door jezelf goed voor te bereiden, zorg je ervoor dat jouw aanvraag voorspoedig verloopt en je ook nergens meer naar om hoeft te kijken. Maar welke documenten zijn er precies nodig tijdens jouw aanvraag? En waar kan de hypotheekverstrekker nog meer naar vragen? Onderstaande informatie zet een aantal zaken op een rij. 

De salarisstroken en belastingaangiftes overhandigen

Een van de eerste documenten die je moet hebben, zijn de salarisstroken van december. Hiervoor moet je de afgelopen drie jaar overhandigen. Ook dien je de aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar te overleggen. Aan de hand hiervan kunnen de eerste berekeningen al gemaakt worden. Bij een hypotheek voor DGA moet je ook de definitieve jaarcijfers van de afgelopen drie jaar meenemen. Bij kleine ondernemingen heeft de hypotheekverstrekker vaak al voldoende aan de belastingaangiftes. Houd echter de jaarcijfers altijd achter de hand. 

Andere documenten die benodigd zijn

Als je nog niet lang met een onderneming bezig bent, kun je bij een hypotheek voor DGA ook een prognose van een accountant overhandigen. Het is hierbij belangrijk dat er voldoende boekjaren worden voorspeld en dat er ook duidelijk aangegeven staat dat jouw bedrijf een goed toekomstperspectief heeft. Je kunt dit document zien als een inschatting van het toekomstige inkomen. Ook lever je een Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel in. De inschrijving dient als officieel bewijs van de inschrijving, zodat de hypotheekverstrekker weet dat het bedrijf ook daadwerkelijk actief is. 

Eventuele extra documenten om rekening mee te houden

Een hypotheekverstrekker kan in sommige gevallen ook nog extra documenten opvragen tijdens jouw aanvraag voor een hypotheek voor DGA. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een dividendbeleid, notulen AVA, een overeenkomst managementfee of een rekening-courant overeenkomst. Tevens kun je een risicoanalyse verstrekken waarin duidelijk aangegeven staat of jouw bedrijf het kan redden als je een deel van de winst uit de onderneming haalt voor de inbreng tijdens de koop. Zo zorg je ervoor dat een hypotheekverstrekker eerder akkoord gaat met jouw aanvraag. Je kunt vooraf altijd navraag doen over deze extra documenten, zodat je deze ook al klaar kunt leggen voordat je de aanvraag indient.

Meer weten? Ga naar Finaforte.nl

Reacties

Gratis proefaccount

Kijk vrijblijvend rond in 'Mijn Wonex'

Popup